Gillection

Mida toitlustuseks pakkuda?

Kas Catering või vanaema kartulisalat ja seapraad? 

Kindlasti olete nõus, et see teine variant on alati parem. Miks? Sest sellel vanaema kartulisalatil on emotsioon ja nostalgia sees. Olen sattunud päris suurtele pidudele, kus kogu pere naised on teinud kõik toidud ise oma kodus. Seega, võin väita, et see on võimalik. 

Aga kas see tegelikult ka vajalik on? 
Selleks ajaks kui teised külalised on oma toidud ära söönud, jõuab kodune köögimeeskond lauda ja on puruväsinud. Kas nii ongi tore pidu? Ehk ikkagi kaaluda peokoha toitlustust või siis erinevaid cateringe. Nemad tegelevad sellega igapäevaselt ja oskavad oma tööd hästi. Võib olla ka üsna kindel, et toitu jätkub piisavalt ja samas hoitakse ära arutult palju toitainete kokku ostmist ja hiljem ära viskamist.

Mida silmas pidada cateringi valikul?

Kindlasti on oluline kindlustunne, et kokkulepitud menüü ja teenindus on õigel ajal õiges kohas. Ma ei ütle, et kindlasti peaks valima kuulsa ja kogenud teenusepakkuja. Ma alati mõtlen, et need kõige suuremad ja kuulsamad ei ole igale peole alati kõige parem valik, kuigi enamasti on nad oma kuulsust väärt. Me kõik oleme kuskilt alustanud ja oma kogemusi koguma hakanud. Mida uuemad ja nooremad tegijad, seda värskemad ideed ja püüdlikumad etteasted võivad olla. 

Peo asukoht on kindlasti see, millega alati arvestada tasub. Mida lähemalt tuuakse toit, seda värskem see on.

Ma olen ise kogenud ühel pulmapeol, et õhtusöök algas kell 19.00. Toidubussid jõudsid peokohta kell 14 nö. sooja toiduga termokastides. Mis kell need tegelikult valmis tehti ja sinna kastidesse pandi? Igal juhul õhtusöögi ajaks ei olnud need enam leigedki.

Üks oluline punkt valikuid tehes ja hinna kujunemisel on ka see, kas peokohas on olemas vajalikud toidunõud, kas cateringil endal on olemas kõik marmiitidest* hambatikkudeni või peab kõik nõud eraldi tellima. See võib oluliselt kogu hinda mõjutada.

Menüü saab enamasti valida oma soovide järgi. On väga tore kui pakkuja aitab kaasa mõelda ja aitab arvestada koguseid vastavalt külaliste kogusele ja eripäradele.

Meil oli üks juhus, kus peol oli umbes 90 külalist, neis 12 olid erimenüüga (kala ja vegan). Sooja toitu serveeriti buffeelaual. Sinna samasse olid pandud ka need 12 portsu erimenüüd. Buffeega aga on alati selline lugu, et kui need on lauale pandud, siis kõik külalised soovivad proovida kõike. Nii ka seekord. Need erimenüü toidud said esimesena otsa ja külalised, kellele olid need mõeldud, jäid neist hoopis ilma. Seega soovitan väga täpselt sellised nüansid teenuse pakkujaga läbi rääkida.

Teenindus on alati minu jaoks väga oluline

Milline on teenindajate tööplaan? Mitu teenindajat on peol? Mis kellani on teenindajad? Millised on nende töökohustused pärast sooja toidu serveerimist?

Miks see minu jaoks oluline on? Olen saanud väga erinevaid kogemusi.
Super oleks nii, et üks teenindaja oleks peoprogrammi lõpuni. Hoolitseks morsi- ja veekannude eest, kokkuleppel vahetaks alkoholipudeleid. Jälgiks, et tühjad rosoljekausid ei vedeleks laual.

Kahjuks see pole kuldne reegel ja mina olen päris sageli selle ülesande enda peale võtnud. Nii siis jooksengi vaheldumisi veekannude ja tühjade salatikaussidega, kui samal ajal hüüab Priit(õhtujuht/pulmaisa) mind ennast assisteerima mõnda tähtsasse tegevusse peoprogrammis. Samas olen ka seda meelt, et laudade eest ei peaks hilja õhtul hoolitsema ei peoperemees ega ka tema ema.

Peokoha enda köök ja kokk on kindlasti täiesti teine teema. Siis on valikud üsna selged. Samas ikkagi tasub kõik teeninduse, serveerimise, menüü teemad ja soovid eelnevalt põhjalikult läbi rääkida.

Pulma- või peotort

Pulma- või peotort on igal (pulma)peol peaaegu sama tähtis element kui pruutkleit või pruudikimp. Tänapäeval on pakkujaid ja tegijaid väga palju. Soovitan sobivana tunduva pakkuja käest paluda maitsmiseks erinevaid tooteid. On väga kurb, kui välimus on super aga maitse pole päris see, mida ette kujutati.

Jällegi on üks kogemus, kus pulmapäev ja kõik hetked kuni tordini olid super emotsiooniga aga siis selgus, et pulmatordi sisu polnud vaarikatega vaid hoopis maasikatega…. Kogu pulma emotsioon oli hetkega rikutud…

Olen alati kliendil soovitanud ennast, kui peokorraldajat, teiste teenusepakkujate kohtumistele kaasa kutsuma, et tagada peo võimalik sujuv kulgemine. Keegi ei soovi oma peole viimase hetke üllatusi. Kuna peokorraldaja ülesanne on kogu peo muretu kulgemine, siis on tema ülesanne jälgida, et ükski teenusepakkuja ebavajalikke ja üllatuslikke kompromisse ei teeks.

Marmiit* – anum sooja toidu hoidmiseks

Jaga seda: